środa, 1 sierpnia 2012

Drożdżówki orzechowe




Drożdżówki są miękkie i przede wszystkim smaczne , zrobiłam je akurat z nadzieniem orzechowym, ale również można zrobić je z marmoladą czy białym serem i też będą pyszne ;)

Składniki:
  • 500 g mąki
  • 25 g drożdży(świezych)
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 70 g masła
  • szczypta soli
  • ¾ szkl mleka
  • masę krówkową –orzechową
  • ¼ szklanki startych orzechów włoskich
  • cukier waniliowy
  • poza tym białko do smarowania bułeczek 

Przygotowanie:
    Zrobić rozczyn z  1 łyżki mleka, drożdży, 2 łyżek mąki i 2 łyżek cukru. Resztę mąki wsypać do miski, dodać cukier, rozczyn,  roztrzepane jajko, resztę mleka – wyrobić. Dodać letnie, rozpuszczone masło wszystko dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia . Gdy ciasto podwoi objętość ponownie lekko wyrobić, rozwałkować i wykrawać prostokąty o wymiarach  10 x 14 , nałożyć masę , zawinąć i odstawić na blasze do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować białkiem i posypać zmielonymi orzechami i cukrem waniliowym. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 15 min. Z tych składników wychodzi około 12 sztuk dużych drożdżówek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz