wtorek, 24 lipca 2012

CIASTO 3 BIT




Ciasto  3 bit to bardzo pyszne lecz niestety też kaloryczne i dość słodkie, dlatego też ograniczyłam cukier do ¼ szklanki. Jednak  myślę że od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na taką dawkę słodyczy.

CIASTO 3 BIT

Składniki:
·         3 opakowania herbatników  Bonitki 12% masła 
·         Masa krówkową 400g w puszce
·         0,5l śmietanki 30%,
·         2 ½  szklanki mleka
·         3 bite śmietany
·         kostka masła
·         ¼ szkl cukru
·         Aromat śmietankowy

Etapy przygotowania:
Na spód formy kładziemy herbatniki i wykładamy na nie masę  krówkową .Na masie układamy kolejną porcje herbatników i przygotowujemy krem budyniowy w tym celu należy rozpuścić  ¼ szklanki cukru  oraz 2 budynie w ½ szklanki mleka i wlać do  gotujących się 2 szklanek  mleka . Gdy masa będzie zimna należy zmiksować kostkę masła dodając do niej powoli zimny budyń, gdy całość będzie dobrze zmiksowana  wsypujemy  1 bitą śmietanę oraz 3 krople aromatu śmietankowego  i nadal miksujemy. Gotową masę wykładamy na herbatniki.   
Ubijamy śmietankę 30% , gdy będzie już dobrze ubita wsypujemy 2 bite śmietany i nadal miksujemy. Ubitą śmietankę  wyłożyć na masę budyniową . Na wierzch kładziemy kolejną porcję herbatników i ciasto jest już gotowe.

1 komentarz: