wtorek, 14 sierpnia 2012

Likier kokosowy


Likier kokosowy czyli tzw. malibu jest niesamowity to zdecydowanie mój ulubiony likier w smaku jest słodki  i delikatny , można zrobić z niego świetne drinki.

Składniki:
  • 200g wiórków kokosowych
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 250ml spirytusu
  • 250ml zimnej wody
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 1 puszka  mleka kokosowego

W słoiku należy umieścić  wiórki kokosowe, dodać cukier waniliowy i zalać  wszystko spirytusem i wodą. Wszystko wymieszać, słoik zakręcić  i odstawić  na 10 dni. Należy codziennie wstrząsać słoikiem.

Po upływie 10 dni  wiórki dokładnie przecisnąć  przez sitko do garnka , a wyciśnięty sok przelać przez gazę. Suche wiórki  można wykorzystać do ciasta ja akurat zrobiłam z nich ciasto raffaello .Alkohol zmiksuj z wszystkimi trzema puszkami mleka (mleko kokosowe trzeba najpierw zamieszać). Zmiksowane składniki przelać do butelek, likier należy przechowywać w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz