wtorek, 7 sierpnia 2012

Zapiekana cukinia faszerowana



Zapiekanki z cukinii to świetna alternatywa dla zwykłych zapiekanek choć te z cukinii są bardziej pożywne i mogą być podawane na obiad jak również jako przystawki na przyjęciu, a ponieważ teraz jest sezon na cukinie to jak najbardziej trzeba wykorzystać to niskokaloryczne warzywo.

Składniki: 
500 g mięsa mielonego z indyka
1 średnia cebula
4 małe cukinie
ser żółty
1 mała paprka
3 pomidory
puszka kukurydzy
sól, pieprz, oregano, przyprawa do mięsa, chili
przecier pomidorowy

Przygotowanie:
Cukinie przekroić na pół wydrążyć łyżeczką miąższ. Cebulę pokroić drobno i delikatnie przysmażyć dodać mięso mielone, następnie gdy mięso będzie już wysmażone dodać pokrojone pomidory, które wcześniej trzeba sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Do farszu dodać pokrojoną w bardzo drobno paprykę i kukurydzę oraz  przecier pomidorowy rozcieńczony wodą. Gotowy farsz wkładać do cukinii i na koniec posypać startym serem Piec pod przykryciem najlepiej pod folią w temperaturze 200 stopni ok. 40 min.

3 komentarze:

  1. Pysznie. Przypomniałaś mi, że nie jadłam tego roku faszerowanej cukinii. Trzeba to zmienić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wyglądają...pewnie i ja się skuszę na ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niedługo jeszcze wstawię przepis dotyczący roladek z cukinii z grilla które są równie wyśmienite także gorąco polecam :)

      Usuń