poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Ciasto owocowe z kruszonką





Ciasto to jest miękkie i puszyste , a co najważniejsze nie wymaga dużo czasu , ponieważ bardzo szybko się je robi , dlatego też polecam to ciasto osobom które nie mają zbyt wiele wolnego czasu na pieczenie.


Składniki:
200 g masła
szczypta soli
160 g cukru
4 duże jajka
200 g mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ szklanki płatki migdałowe


Kruszonka:
100 g mąki
50g masła, schłodzonego

50 g cukru pudru


Przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. W misce utrzeć mikserem masło na puszystą masę dodać cukier, szczyptę soli i nadal ucierać, następnie dodawać jajka jedno po drugim – nadal ucierać. Dodać przesiane składniki suche , wszystko wymieszać łyżką  aż do połączenia  się składników. Na wyłożoną papierem tortownice wlać ciasto,  na nim ułożyć owoce i posypać kruszonką oraz prażonymi płatkami migdałami. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut.

1 komentarz: