środa, 12 września 2012

Warenyky hryczane z pokrzywą i czosnkiem niedźwiedzim

 

Warenyky hryczane to danie z kuchni bojkowsko-łemkowskiej. Można powiedzieć, że to po prostu pierogi o nieco większych rozmiarach z pysznym i zdrowym nadzieniem. Warenyky jeszcze lepiej smakują kiedy są podsmażane.

Ciasto:
1 kg mąki 
1/2  litra maslanki 
1  łyżeczka soli 
1 łyżeczka sody 
1 jajko
mąka do podsypywania
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na pół godziny, następnie wałkujemy  by ciasto było dość cienkie na 
ok 2mm. Z ciasta wykrawamy duże koła najlepiej od salaterki ja użyłam takiej o średnicy 10 cm, następnie nadziewamy farszem i sklejamy jak pierogi. Gotujemy na parze przez ok. 7 minut, po tym czasie wyjmujemy i polewamy smażoną cebulką.

Farsz:
250 g sera białego półtłustego
1,5 woreczka kaszy gryczanej ( ja robiła z kaszą gryczaną z warzywami firmy Agrol)
4 szklanki młodych liści z  pokrzywy 
1 duży ząbek czosnku
1 duża cebula
czosnek niedźwiedzi 
sól, pieprz

Smażymy na patelni cebulkę na złoty kolor, następnie dodajemy do niej czosnek i ugotowaną kaszę gryczaną oraz pokrzywę, którą wcześniej należy sparzyć i pokroić w paseczki, wszystko smażyć na patelni przez ok 10 minut. Gdy kasza przestygnie dodać ser biały, czosnek niedźwiedzi, sól , pieprz i wszystko dokładnie wymieszać.


1 komentarz: