piątek, 20 lipca 2012

Kruche ciasteczka



 

Przepis na te ciastka jest dość łatwy i przede wszystkim bardzo szybki. Ciasteczka są kruche i maślane i bardzo szybko znikają ze stołu .


Składniki:
·         460 g mąki
·         300 g masła (schłodzonego, pokrojonego w małe kosteczki)
·         150 g cukru pudru
·         1 żółtko
·         kilka kropel aromatu śmietankowego

        Z podanych składników szybko zagnieść ciasto,  owinąć w folie i schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny. 
        Rozwałkować na blacie posypanym mąką na tyle, by nie kleiło się zarówno do blatu jak i wałka, na grubość około 5 mm. Wycinać foremkami, następnie położyć na blaszce wyłożonej papierem, posmarować białkiem i posypać cukrem waniliowym i piec ok 12 min w temperaturze 180°C.
        Można również podzielić ciasto na pół i do jednej z części  dodać 2 łyżki kakao, wtedy ciasteczka wyjdą ciemne . Jeżeli chcemy możemy również przełożyć ciastka dżemem, wtedy będzie trzeba zmniejszyć o połowę ilość cukru, ponieważ ciastka są dość słodkie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz