niedziela, 23 czerwca 2013

Sernik porzeczkowy





Składniki na spód:
  • 140 g ciastek maślanych
  • 60 g masła
Ciastka pokruszyć  dodać roztopione masło, wymieszać.  Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę z ciastek  wcisnąć w dno i wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

Masa serowa:
  • 700 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 125 ml śmietany
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
  • 250 g czarnej porzeczki odszypułkowanej
  • 200 g cukru do dosłodzenia masy  z porzeczką
Twaróg zmiksować z cukrem, kremówką, sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę  cały czas miksując by nie zrobiły się grudki. Czarną porzeczkę zmiksować blenderem .
Masę serową podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać czarną porzeczkę, dodatkowo dosłodzić  200 g cukru.
Na masę z ciastek wylać masę serową jasną schłodzić w lodówce 30 minut, a następnie wylać  masę porzeczkową, Udekorować i schłodzić przez noc w lodówce.


2 komentarze:

  1. wygląda pysznie :))))
    szkoda, że mój mężczyzna nie przepada za porzeczkami - aleee...najwyżej będzie to uczta dla jego oczu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też średnio przepadam za czarnymi porzeczkami natomiast w torcie owszem - pycha!;)

      Usuń