piątek, 21 czerwca 2013

Lokszen - kuchnia żydowska




Składniki:

 400 g makaronu
 250g białego twarogu
 3 jajka
10 łyżek cukru
1 szklanka mleka
5 łyżek roztopionego masła
1 łyżeczka cynamonu

100g rodzynek
4 duże jabłka
masło do wysmarowania naczynia



Rodzynki zalać ciepłą  wodą i odstawić do namoczenia. Makaron ugotować  al dente i zahartować zimną wodą . Jabłka zetrzeć na tarce. 

Oddzielić  żółtka od białek. Z żółtek i 5 łyżek cukru zrobić kogel-mogel, gdy cukier się rozpuści i krem będzie puszysty dodajemy pokruszony biały ser, mleko oraz połowę roztopionego masła i cały czas mieszamy.

Do masy dodajemy starte jabłka, rodzynki i makaron i wszystko mieszamy. Następnie białka ubijamy na  pianę i delikatnie mieszamy z masą. Naczynie smarujemy masłem i przekładamy do niego masę, którą polewamy na koniec resztką roztopionego masła  i posypujemy cukrem i cynamonem.

Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika  na 180 stopni i pieczemy około 45 minut, aż wierzch zrobi się złotobrązowy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz