piątek, 28 września 2012

Kruche babeczki z borówkami


Ciasto na te babeczki jest naprawdę kruche i co najważniejsze nie kruszy się ;).

Składniki na ciasto:
34 dag mąki
3 żółtka
10 dag masła i 10 margaryny
10 dag cukru pudru

Mąkę i cukier puder posiekać z chłodnym masłem i margaryną pokrojonymi na mniejsze kawałki. Wbić żółtka i wszystko razem zagnieść. Następnie odstawić na  pół godziny do lodówki. Po tym czasie dość cienko wałkować i wykrajać krążki na babeczki, którymi trzeba wylepić natłuszczone foremki do babeczek. Piec około 10 minut w 200 stopniach.

Składniki na masę:
2 bite śmietany
Galaretkę z owoców leśnych
Borówki amerykańskie

Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki przegotowanej wody, wystudzić do momentu tężenia  i wlać  ubitej śmietany . Wszystko ubić do połączenia się  składników. Masę włożyć do rękawa dekoracyjnego i nakładać na babeczki, na masie ułożyć borówki.  Oczywiście można tu robić różne kombinacje jeśli chodzi o smak babeczek wystarczy dodać inny smak galaretki do masy i borówki zastąpić innymi owocami.

1 komentarz: