Składniki:
400 g makaronu
250g białego twarogu
3 jajka10 łyżek cukru
1 szklanka mleka
5 łyżek roztopionego masła
1 łyżeczka cynamonu
100g rodzynek
4 duże jabłka
masło do wysmarowania naczynia
Rodzynki zalać ciepłą
wodą i odstawić do namoczenia. Makaron ugotować al dente i zahartować zimną wodą . Jabłka
zetrzeć na tarce.
Do masy dodajemy starte jabłka, rodzynki i makaron i
wszystko mieszamy. Następnie białka ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z masą. Naczynie
smarujemy masłem i przekładamy do niego masę, którą polewamy na koniec resztką
roztopionego masła i posypujemy cukrem i
cynamonem.
Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 45 minut, aż wierzch
zrobi się złotobrązowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz