wtorek, 7 sierpnia 2012
Zapiekana cukinia faszerowana
Zapiekanki z cukinii to świetna alternatywa dla zwykłych zapiekanek choć te z cukinii są bardziej pożywne i mogą być podawane na obiad jak również jako przystawki na przyjęciu, a ponieważ teraz jest sezon na cukinie to jak najbardziej trzeba wykorzystać to niskokaloryczne warzywo.
Składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka
1 średnia cebula
4 małe cukinie
ser żółty
1 mała paprka
3 pomidory
puszka kukurydzy
sól, pieprz, oregano, przyprawa do mięsa, chili
przecier pomidorowy
Przygotowanie:
Cukinie przekroić na pół wydrążyć łyżeczką miąższ. Cebulę pokroić drobno i delikatnie przysmażyć dodać mięso mielone, następnie gdy mięso będzie już wysmażone dodać pokrojone pomidory, które wcześniej trzeba sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Do farszu dodać pokrojoną w bardzo drobno paprykę i kukurydzę oraz przecier pomidorowy rozcieńczony wodą. Gotowy farsz wkładać do cukinii i na koniec posypać startym serem Piec pod przykryciem najlepiej pod folią w temperaturze 200 stopni ok. 40 min.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pysznie. Przypomniałaś mi, że nie jadłam tego roku faszerowanej cukinii. Trzeba to zmienić.
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają...pewnie i ja się skuszę na ten przepis.
OdpowiedzUsuńniedługo jeszcze wstawię przepis dotyczący roladek z cukinii z grilla które są równie wyśmienite także gorąco polecam :)
Usuń