Drożdżówki są miękkie i przede wszystkim smaczne , zrobiłam
je akurat z nadzieniem orzechowym, ale również można zrobić je z marmoladą czy
białym serem i też będą pyszne ;)
Składniki:
- 500 g mąki
- 25 g drożdży(świezych)
- 70 g cukru
- 1 jajko
- 70 g masła
- szczypta soli
- ¾ szkl mleka
- masę krówkową –orzechową
- ¼ szklanki startych orzechów włoskich
- cukier waniliowy
- poza tym białko do smarowania bułeczek
Przygotowanie:
Zrobić rozczyn z 1 łyżki mleka, drożdży, 2 łyżek mąki i 2 łyżek
cukru. Resztę mąki wsypać do miski, dodać cukier, rozczyn, roztrzepane jajko, resztę mleka – wyrobić. Dodać
letnie, rozpuszczone masło wszystko dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia
. Gdy ciasto podwoi objętość ponownie lekko wyrobić, rozwałkować i wykrawać
prostokąty o wymiarach 10 x 14 , nałożyć
masę , zawinąć i odstawić na blasze do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować
białkiem i posypać zmielonymi orzechami i cukrem waniliowym. Piec w
temperaturze 200 stopni przez ok. 15 min. Z tych składników wychodzi około 12
sztuk dużych drożdżówek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz