Likier kokosowy czyli tzw. malibu jest niesamowity to zdecydowanie mój ulubiony likier w smaku jest słodki i delikatny , można zrobić z niego świetne drinki.
- 200g wiórków kokosowych
- opakowanie cukru waniliowego
- 250ml spirytusu
- 250ml zimnej wody
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
- 1 puszka mleka kokosowego
W słoiku należy umieścić wiórki kokosowe, dodać cukier waniliowy i zalać wszystko spirytusem i wodą. Wszystko wymieszać, słoik zakręcić i odstawić na 10 dni. Należy codziennie wstrząsać słoikiem.
Po upływie 10 dni wiórki dokładnie przecisnąć przez sitko do garnka , a wyciśnięty sok przelać przez gazę. Suche wiórki można wykorzystać do ciasta ja akurat zrobiłam z nich ciasto raffaello .Alkohol zmiksuj z wszystkimi trzema puszkami mleka (mleko kokosowe trzeba najpierw zamieszać). Zmiksowane składniki przelać do butelek, likier należy przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz