Dzisiaj miałam ochotę
na jakąś szybką przekąskę i wpadłam na pomysł by zrobić nachosy, robiłam je już
jakiś czas temu, ale z przepisu z którego korzystałam wcześniej wyszły niezbyt
dobre powiedziałabym nawet, że były trochę gumowate dlatego też teraz sama
dobrałam proporcje i jak widać na zdjęciach wyszły świetne i przede wszystkim
chrupiące.
NACHOS
Składniki:
·
½ szklanki mąki pszennej
·
¾ szklanki mąki kukurydzianej
·
¾ szklanki mąki pełnoziarnistej
·
½ szklanki ciepłej wody
·
1 jajko
·
Sól , pieprz, kurkuma, chilli
Składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, następnie wałkujemy by ciasto było bardzo cieniutkie , wycinamy
trójkąty najlepiej jest to zrobić poprzez wycięcia koła i z niego dopiero
wyciąć trójkąty;). Nachosy smażymy na teflonowej patelni bez tłuszczu, gdy trójkąty
zaczną się zwijać i zauważymy
pojawiające się na nich bąble, obracamy
je na drugą stronę i smażymy do lekkiego zarumienienia.
Sos czosnkowy:
·
½ szklanki jogurtu naturalnego
·
2 łyżki majonezu
·
Czosnek staropolski z kamisa
·
1 ząbek czosnku
·
1 łyżeczka keczupu
·
Pieprz, sól
Sos 2:
·
½ szklanki jogurtu naturalnego
·
2 łyżki majonezu
·
3 łyżki keczupu
·
Zioła prowansalskie
·
Paprykę ostrą
·
2 krople tabasco
·
Przyprawa do gyrosa
·
Pieprz, sól
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz