Przepis na te ciastka jest dość łatwy i przede
wszystkim bardzo szybki. Ciasteczka są kruche i maślane i bardzo szybko znikają
ze stołu .
Składniki:
·
460 g mąki
·
300 g masła (schłodzonego, pokrojonego w małe
kosteczki)
·
150 g cukru pudru
·
1 żółtko
·
kilka kropel aromatu śmietankowego
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, owinąć w folie i schłodzić w lodówce przez
minimum pół godziny.
Rozwałkować na blacie posypanym mąką na tyle, by nie
kleiło się zarówno do blatu jak i wałka, na grubość około 5 mm. Wycinać
foremkami, następnie położyć na blaszce wyłożonej papierem, posmarować białkiem
i posypać cukrem waniliowym i piec ok 12 min w temperaturze 180°C.
Można również podzielić ciasto na
pół i do jednej z części dodać 2 łyżki
kakao, wtedy ciasteczka wyjdą ciemne . Jeżeli chcemy możemy również przełożyć
ciastka dżemem, wtedy będzie trzeba zmniejszyć o połowę ilość cukru, ponieważ
ciastka są dość słodkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz