Składniki:
1 szklanka ryżu do sushi
1 szklanka wody
cukier i sól
5 łyżek octu ryżowego
4 płaty nori
100 g wędzonego łososia
kilka paluszków krabowych - surimi
ogórek
papryka
kiełki rzodkiewki
wasabi
serek philadelphia
sos sojowy
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie
przejrzysta . Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na
30 minut. Płuczemy ostatni raz, nalewamy 1 szklankę wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut do
odparowania całej wody często mieszając. Ryż po ugotowaniu
zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy
najlepiej do drewnianej miski.
Robimy sos do ryżu, czyli ocet ryżowy łączymy z 1 łyżeczką cukru i szczyptą soli i lekko podgrzewamy aby cukier się rozpuścił następnie przygotowany sos wlewamy do ryżu, wszystko mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Na 2/3 powierzchni nori układamy ryż, moczymy często ręce, należy jednak uważać by nie przemoczyć ryżu i
co bardzo ważne nie zamoczyć wodorostów. Mniej więcej w połowie ryżu, który znajduje się na nori układamy dowolne
składniki. Następnie, bierzemy na palec serek philadelphia bądź wasabi i smarujemy nim
linię wzdłuż krawędzi wodorostów po stronie bez ryżu.
Teraz zaginamy matę od dołu w kierunku do środka i dociskamy krawędź
maty do ryżu zaraz za nadzieniem zaklejamy zawartość i rolujemy do
końca przesuwając matę w górę. Nożem najlepiej ostrym i bez ząbków kroimy rolkę najlepiej na 5 części. Gotowe sushi maczamy w sosie sojowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz