Warenyky hryczane to danie z kuchni bojkowsko-łemkowskiej. Można powiedzieć, że to po prostu pierogi o nieco większych rozmiarach z pysznym i zdrowym nadzieniem. Warenyky jeszcze lepiej smakują kiedy są podsmażane.
Ciasto:
1 kg mąki
1/2 litra maslanki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody
1 jajko
1 jajko
mąka do podsypywania
Wyrabiamy
ciasto i odstawiamy na pół godziny, następnie wałkujemy by ciasto było dość cienkie na
ok 2mm. Z ciasta wykrawamy duże koła najlepiej od salaterki ja użyłam takiej o średnicy 10 cm, następnie nadziewamy farszem i sklejamy jak pierogi. Gotujemy na parze przez ok. 7 minut, po tym czasie wyjmujemy i polewamy smażoną cebulką.
Farsz:
250 g sera białego półtłustego
1,5 woreczka kaszy gryczanej ( ja robiła z kaszą gryczaną z warzywami firmy Agrol)
4 szklanki młodych liści z pokrzywy
1 duży ząbek czosnku
1 duża cebula
czosnek niedźwiedzi
sól, pieprz
Smażymy na patelni cebulkę na złoty kolor, następnie dodajemy do niej czosnek i ugotowaną kaszę gryczaną oraz pokrzywę, którą wcześniej należy sparzyć i pokroić w paseczki, wszystko smażyć na patelni przez ok 10 minut. Gdy kasza przestygnie dodać ser biały, czosnek niedźwiedzi, sól , pieprz i wszystko dokładnie wymieszać.
Zdecydowanie smaczniejsze są bez sera.
OdpowiedzUsuń